FAQS – Preguntes freqüents

1. De què tracta el projecte Mengem d’Aquí?

El projecte Mengem d’aquí es tracta d’una iniciativa que pretén que tant a l’escola com a casa s’aprengui a seguir unes pautes que garanteixin una alimentació bona, sana, variada, equilibrada i sostenible.

Per fer-ho possible s’inicia el projecte a la comarca d’Osona el curs 2021-2022 amb una prova pilot a 5 escoles del territori ( Escola Vic Centre. Vic. , Escola Pompeu Fabra. Manlleu. , Escola Terra Nostra. Olost. , Escola Vall del Ges. Torelló. , Institut escola Carles Capdevila. Balenyà. )

 

Quins seran els canvis que veurem a les escoles? 

  1. Augmentarem la presència de productes del territori al menú de les escoles. 
  2. Incrementarem la presència del patrimoni culinari, gastronòmic i agroalimentari del nostre territori a les propostes d’àpat. 
  3. Acompanyarem a les escoles en conferir uns menús més bons, organolèpticament plaents i adequats als gustos dels infants. 
  4. Adequarem els menús a les normatives i recomanacions més actuals en qüestions vinculades a la salut humana i planetària segons les directrius de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) en concordança amb les que dona l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
2. Ens ha elaborat la proposta de menú la Fundació Alícia, qui són?

Alícia, Ali-mentació i cièn-cia, és un centre de recerca en alimentació. És una fundació privada sense ànim de lucre (2003) amb l’objectiu que tothom mengi millor, és a dir, que l’alimentació sigui saludable, sostenible, saborosa, acceptada en funció de les cultures i les tradicions i adaptada a qualsevol situació de vida en què es trobin les persones.

Fundació Alícia s’encarrega de dissenyar la proposta de menús dels menjadors de l’Osona i el Lluçanès tenint en compte la salut i el territori. També es pensa en productors locals fidels que puguin oferir un producte de qualitat a un preu assequible.

www.alicia.cat

3. Per què als menjadors escolars es menja verdura cada dia?

L’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya recomana, a la guia d’Alimentació Saludable a l’Etapa Escolar, que com a mínim en cada àpat les verdures i hortalisses estiguin presents, ja que han detectat que és un aliment poc introduït a la dieta habitual.

 

4. Per què als menjadors escolars es menja un iogurt a la setmana?

L’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya recomana, a la guia Alimentació Saludable a l’Etapa Escolar (pàg.24. apartat 5), menjar un iogurt a la setmana i la resta de dies (els altres quatre) fruita.

Aquesta recomanació la segueixen els menjadors dels centres educatius de l’Osona i el Lluçanès, que prèviament al projecte Mengem d’Aquí ja ho feien.

 

5. Per què els menjadors tenen un dia vegetal?


El dia vegetal consisteix en què un dia a la setmana sigui preferentment sense proteïna animal. Això significa que se substitueix la proteïna animal per altres fonts de proteïnes saludables i vàlides com els llegums, els cereals i els fruits secs.

L’àpat del dia vegetal inclou verdura (crua o cuita), cereals en qualsevol de les seves opcions, llegums, fruita seca i fruita fresca.

El dia vegetal és flexible per als menjadors escolars i aquests el poden adaptar a la seva manera, per exemple, tenen la possibilitat d’incloure algun ingredient d’origen animal però, sempre com a complement al menú (bacó, pernil, formatge, ou dur, …). En general, per logística dels menjadors, els dilluns es manté com el dia fixat pel dia vegetal.

Enllaç per a més informació: www.meatfreemondays.com